Даниела Христова: „Детската Телерик Академия откри таланта на моето дете, шлифова го и продължава да го извайва, докато един ден не заблести“

юни, 12, 2017

Знаете ли, че близо 4 хил. ученици са се обучавали безплатно на програмиране в Детската Телерик Академия от създаването на инициативата през 2011 г. досега? Участието на всяко от тях е свързано с много вълнения и отдаденост от страна както на децата, така и на техните близки и учители. За да ви запознаем с вдъхновяващите постижения на учениците и усилията зад тях, стартираме поредицата „Детски истории“. В нея ще ви представяме разкази на деца, родители и преподаватели, част от общността на Детската Телерик Академия.

В първата ни история ви срещаме с Даниела Христова, майката на 10-годишния младеж Максим, който от септември 2016 г. се обучава в Детската Телерик Академия в София. Само няколко месеца след старта на програмата Максим е силно запален по технологиите и мечтае да стане програмист, когато порасне.

Maxim - Telerik Kids Academy

Даниела научава за инициативата през септември миналата година от приятел на сина си, който вече участва в програмата. Първоначалните й притеснения, свързани с липсата на опит в сферата на софтуерното инженерство в семейството, с който да помагат на Максим в обучението, бързо се разсейват. След като разглежда уебсайта на Детската Телерик Академия и разбира, че обучението не изисква предварителни знания, Даниела веднага записва сина си. Научете повече директно от разказа й:

„За да не изпусне срока за кандидатстване, Максим трябваше да се яви на изпит няколко дена, след като бяхме научили за Детската Академия. Нямаше предварителна подготовка, но аз разчитах, че заради интереса му към математика и шахмата ще се представи добре. Така и стана и за наша радост Максим беше приет в направление „Разработка на игри“ в Детската Телерик Академия в София.

На първия урок присъствахме и ученици, и родители, а учителят беше най-интересният и уникален преподавател, който съм срещала. Представи се като Яшу и много увлекателно запознаваше децата с тази нелека материя. Според мен редица преподаватели могат да се учат от неговия нестандартен и успешен подход към децата.

В началото Максим имаше затруднения с материала, но интересът му към програмирането на детски игри беше толкова голям, че работеше всекидневно и преодоляваше всички трудности. За няколко месеца започна сам да създава интересни игри и взе всички изпити с лекота. Бях истински щастлива, когато ми показа игра, която изцяло е разработил сам и каза, че няма друга такава. 

Детската Телерик Академия откри таланта на моето дете, шлифова го и продължава да го извайва, докато един ден не заблести.“ - Даниела Христова, родител.

Ако и вие искате да споделите своята интересна история от Детската Телерик Академия, пишете ни на info@telerikacademy.com.