Отлично представяне на България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

септември, 13, 2017

Шестима от осемте български медалисти са стартирали своята подготовка в Детската Телерик Академия                                          

Българските състезатели завоюваха 8 медала по време на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София беше домакин в периода 7-13 септември. Радостта ни е двойно по-голяма, защото Мартин Копчев, възпитаник на Детската Телерик Академия в Габрово, спечели златен медал. Българските участници завоюваха още пет сребърни и две бронзови отличия, а шестима от  медалистите са стартирали своята подготовка по състезателно програмиране в Телерик Академия.

В олимпиадата участие взеха най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа. С отличното представяне на българските младежи страната ни затвърди позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.

eJOI

Освен златния медал на Мартин Копчев, от първото издание на eJOI сребърни медали завоюваха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

„Запалих се по програмирането от една зелена тениска, която видях“, споделя пред TechNews Добрин Башев. „Попитах учителя ми каква е и той каза, че ще ми покаже за какво става въпрос. Тениската беше от Академията на Телерик“, допълва той. 

eJOI_1

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

Photo Credit: eJOI