• „Знаещи, уверени и вдъхновени за предизвикателства – нашите ученици“

  февруари, 14, 2018
  Този месец ви срещаме с един изключително активен преподавател от мрежата на Фондация „Телерик Академия“ - Венелин Николов, който подготвя състезатели за национални турнири, води трейнинги на други учители и с лекота успява да запали интереса на децата към програмирането и роботиката. Само за 5 години Венелин е обучил над 270 ученици в школите на Детската Телерик Академия в Разград и Попово. А още над 35 деца ще се включат в новата ни програма „Дигитални науки“, която стартираме през февруари в ОУ „Васил Левски“, Разград. Повече за програмата и работата с деца научете от интервюто ни с Венелин .
 • От играенето на игри към създаването им

  януари, 11, 2018
  „Откакто детето ми – Николай Яламов, четвъртокласник от гр. Велико Търново, посещава школата на Детската Телерик Академия в СУ „Емилиян Станев“, отношението му към технологиите се промени. За него компютърът вече не е голямата и скъпа играчка, а средство да твори и създава. Фокусът му се измести от компютърните игри към нещо градивно, което доставя удоволствие от създаденото и радост от постигнатите успехи в състезанията.” Емилия Яламова, майка на Николай Яламов
 • Предстоят нови програми за деца и младежи в четири града

  януари, 10, 2018
  През февруари стартираме изцяло нови програми по дигитални науки (Digital Science) и разработка на игри (Game Development) за деца и младежи в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата „Дигитални науки“ е ново обучение, което помага на учениците да развият ключови дигитални умения и да се запознаят с професиите на бъдещето извън програмирането.
 • Какво постигна екипът на Телерик Академия през 2017 г.

  декември, 20, 2017
  Преди точно една година Телерик Академия обяви, че се отделя като самостоятелна образователна организация под ръководството на четиримата й основатели Бойко Яръмов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Христо Косев. 2017 г. бешe изключително динамична, изпълнена с нови идеи и мащабни планове, програми, вдъхновени от нуждите на бизнеса, предизвикателства и успехи. Подпомогнахме кариерното развитие и запалихме интереса към програмирането на хиляди деца, ученици, студенти и специалисти. През изминалите 12 месеца над 3 хил. души се обучаваха присъствено в Академията.
 • 5 медала от Есенния турнир по информатика

  декември, 13, 2017
  Учениците в Детската Телерик Академия се представиха отлично по време на Националния есенен турнир по информатика, който се проведе на 24-26 ноември в Шумен. Те спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала в групите 4-5 клас (Е) и 6-7 клас (D). Шампионите идват от няколко различни школи на Академията в страната.
 • Детската Телерик Академия стартира школа по програмиране в Севлиево

  ноември, 24, 2017
  През ноември беше открита първата школа по програмиране на Детската Телерик Академия в гр. Севлиево. Тя е насочена към ученици в 4-7 клас с интерес към дигиталните технологии, математиката и създаването на компютърни програми. Обучението е безплатно за децата и техните родители.
 • Донка Капралова: „Детската Академия дава равен шанс на всички деца да развият ключови дигитални умения и знания по програмиране“

  ноември, 13, 2017
  Този месец разговаряме с един от първите преподаватели в школите на Детската Телерик Академия - Донка Капралова. Тя е завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с две специалности – компютърен програмист и учител по математика, които съумява да съчетае прекрасно, като става първият учител по информатика в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово, а по-късно учител по математика в Националната Априловска гимназия. Водена от любовта си към преподаването, Донка постоянно поема нови предизвикателства. Съавтор е на учебници по математика, инициира състезания и води школи по информатика и математика. Тя е част и от мрежата от учители на Детската Телерик Академия от самото начало на проекта.
 • Отворен е приемът в Детската Телерик Академия в Плевен

  септември, 27, 2017
  На 7 октомври в школата ни в гр. Плевен стартират две нови групи по програмиране, подходящи съответно за напълно начинаещи и за деца с познания в областта. Кандидатстването е отворено до 5 октомври. Обученията се провеждат в Математическа гимназия „ Гео Милев“ и, както всички други младежки инициативи на Телерик Академия, са безплатни за учениците и техните родители.
 • Отлично представяне на България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

  септември, 13, 2017
  Българските състезатели завоюваха общо 8 медала по време на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София беше домакин в периода 7-13 септември. Мартин Копчев, възпитаник на Детската Телерик Академия в Габрово, спечели златен медал. Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал, а вторият български отбор, който участва извън класирането, спечели още три сребърни и един бронзов медал.
 • Стартира новият прием за младежките ни инициативи

  септември, 13, 2017
  Вече е отворен приемът в новия сезон на младежките ни инициативи по програмиране за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Обученията са насочени към деца и младежи от цялата страна с интерес към технологиите. По данни на Европейската комисия в близкото бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Същевременно едва 31% от българите притежават дигитални умения, сочи доклад на отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.bg. За да преобърне тази негативна тенденция, Телерик Академия продължава да вдъхновява и подпомага ученици от цялата страна да се докоснат до програмирането и дигиталните технологии.