„Знаещи, уверени и вдъхновени за предизвикателства – нашите ученици“

февруари, 14, 2018

Този месец ви срещаме с един изключително активен преподавател от мрежата на Фондация „Телерик Академия“, която организира нашите детски и младежки инициативи -  Венелин Николов. Той с лекота успява да запали интереса на децата към програмирането и дигиталните технологии, подготвя състезатели за национални турнири и води трейнинги на други учители.

Само за 5 години Венелин е обучил над 270 ученици в школите на Детската Телерик Академия в Разград и Попово. А още над 35 деца ще се включат в новата ни програма „Дигитални науки“, която стартираме през февруари в ОУ „Васил Левски“, Разград. Повече за програмата и работата с деца научете от интервюто ни с Венелин.

Telerik Kids Academy - Venelin Nikolov

През февруари за първи път в Разград стартира новата ни програма „Дигитални науки“. Какво ще научат децата?

На първо място децата ще усвоят много техники за ефективно учене и ще разберат как да управляват различните технологии. Ще попълнят своите знания за виртуалната реалност, изкуствения интелект, роботиката и програмирането и ще се докоснат до високотехнологични устройства. Заедно с това ще  изградят една стабилна база от знания за съвременния дигитален свят. Също ще се запознаят с професиите на бъдещето, за да направят по-добре своя кариерен избор.

За кого са подходящи обученията „Дигитални науки“ и „Алгоритмично програмиране“ на Детската Телерик Академия?

Обученията са подходящи за всички възрасти: от малки до големи. В бързоразвиващия се дигитален свят, в който живеем, постоянно има нови технологии и знания, които всяко дете може да усвои. В програмите могат да участват деца от всички училища в града и района. Вече имаме участници, които всяка седмица ще пътуват от Шумен, Исперих и други близки градове, за да се обучават в Детската Академия.

Telerik Kids Academy - Razgrad

Защо е необходимо учениците да се запознаят с дигиталните технологии и програмирането от ранна възраст?

Днес децата от малки са заобиколени и взаимодействат с много и различни технологии. Затова от ранна възраст трябва да се занимават с дигитални технологии и програмиране. Учителят трябва да напътства и показва на учениците как да използват и управляват дигиталните технологии. Вместо те да се чувстват объркани и да се самообучават, което крие редица рискове.

Каква промяна забелязвате в учениците, завършили програмите на Детската Академия?

В програмите на Детската Телерик Академия децата придобиват увереност по отношение на избора си на професия и хоби, с които биха продължили да се занимават. Докосвайки се до новите технологии, получават нов тласък за по-нататъшното си развитие.

Като се обучават в групи, решават общи задачи, срещат различни трудности и намират техните решения, те развиват логическото си мислене и създават много приятелства и свои съмишленици. Освен това прави впечатление, че всяко последващо начинание на възпитаниците на Детската Академия е много по-успешно, благодарение на придобития им опит в Академията.

Telerik Kids Academy - Razgrad

Коя е любимата част от работата ви в Детската Академия?

Да наблюдавам децата от първия до последния ден и тяхното израстване. Трудностите, които срещат в началото, усилията, полагани в процеса на работа, и удовлетворението в края, когато са вече уверени, знаещи, вдъхновени за предизвикателства.

Много често учениците, преминали Детската Телерик Академия, ни гостуват след време. Продължават да се интересуват какво учим и винаги искат да усвоят новостите. Това ме радва, защото говори за устойчив интерес и желание за развитие.